Waarom doet Woonder aan onderzoek?


Natuurlijk bouwen: een mooi verhaal!

Natuurlijk bouwen is een kwestie van gezond verstand. Een natuurlijk huis is goed voor jou en goed voor je omgeving. Je kan in een natuurlijk huis meer CO2 opslaan dan je nodig hebt om het huis te bouwen van het tarwe- of hennepzaadje in de grond tot de afbraak van je huis, minstens vele tientallen jaren verder. De opbouw van zo'n huis is weinig complex, wat bouwfouten vermijdt en zelfbouw mogelijk maakt. Bovendien merken we in de praktijk dat het een low-tech huis is, waar je met minder verwarming en eenvoudige ventilatiesystemen een hoog wooncomfort bereikt, omdat je muren actief je binnenklimaat regelen.

The proof of the pudding isn't always in the eating

Ben je mee? Wij ook! Maar niet iedereen: het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Kan dat wel? Als je zelf gaat grasduinen, vind je heel wat wetenschappelijk materiaal online en elders dat deze stellingen minstens deels onderbouwt. Het is geen hocuspocus.

Meer onderzoek! Meer promotie!

Natuurlijk bouwen vormt een zeer valabel alternatief voor de meer gangbare, vaak petroleumgebaseerde bouwmaterialen die al die bijzondere eigenschappen niet of slechts in veel mindere mate kunnen bieden. Daarvan willen we mensen overtuigen. Ook met onderzoek en cijfers.

Inventaris van strobalenbouw in Noord-West-Europa

Ben je architect, aannemer, beheerder of eigenaar van een strobalen gebouw?
Ben je strobalenbouwer, houtskeletbouwer of producent van bouwstrobalen?

Zet je bedrijf en/of je strobalenbouwproject in een internationale inventaris van strobalenbouw!

Een onderzoek over kalkhennep door Universiteit Hasselt 

Heel wat bestaand onderzoek over kalkhennep is niet vertaald naar de bouwpraktijk. Daar willen we met de mensen van onderzoeksgroep Duurzaamheid van Universiteit Hasselt wat aan doen.

Hier lees je meer.

Bouwen met kalkhennep in Vlaams-Brabant

IGO Leuven en provincie Vlaams-Brabant trekken volop de kaart van kalkhennep, samen met Woonder! Tijdens infosessies, workshops en een persmoment kom je alles te weten over bouwen en verbouwen met kalkhennep in Vlaams-Brabant. Je kan ook woningen in kalkhennep bezoeken.

Handboek Bouwen met kalkhennep

Woonder werkte mee aan een Nederlandse uitgave over kalkhennep. Het boekje duikt in de mogelijkheden van het materiaal: wat kan je er allemaal mee en hoe doe je dat dan? De invalshoek is vrij technisch en het werk bevat tal van voorbeelden waaruit je inspiratie kan putten. Hier kan je het online bestellen bij de uitgever.

Bij Woonder liggen ook nog een paar exemplaren van dit handboek. We doen ze van de hand voor 60 euro incl. BTW en verzending. Stuur ons een berichtje, dan regelen we dat!

Uitgever SBRCURnet werd ondertussen ISSO en is een kennisinstituut voor de bouwsector en verbonden aan TU Delft. Dit boekje werd opgezet met Kalkhennep Nederland, die de bulk van de inhoud verzorgden.

Using Format