Kalkhennepbouw en wetenschappelijk onderzoek

- een stand van zaken -

door Tinne Vangheel (WTCB)

op 18 mei 2019 om 17:00u in Gent

Wij zijn fan van onderzoek op kalkhennep!

In onze eigen lezingen en workshops verwijzen we graag en vaak naar onderzoek. De laatste jaren groeit de aandacht voor kalkhennep exponentieel. Architecten, aannemers en bouwheren kiezen vaker voor het materiaal en de onderzoekswereld volgt. En goed onderzoek zorgt er op haar beurt voor dat meer mensen met kalkhennep aan de slag gaan. Mooi vinden wij dat! Hoe meer onderzoek, hoe beter we kunnen bouwen! Het zorgt ervoor dat we het materiaal kunnen gebruiken waar het hoort, in de juiste dikte en samenstelling en in een goede samenwerking met andere bouwmaterialen. Het zorgt er ook voor dat we gebouwprestaties, bijvoorbeeld op vlak van vocht en energie, beter kunnen voorspellen.

WTCB en kalkhenneponderzoek

WTCB (Wetenschappelijk Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) schrijft in België goede bouwpraktijken voor, ook voor de toepassing van kalkhennep. Ze doen onderzoek naar materiaaleigenschappen en participeren in enkele projecten met kalkhennep als onderwerp, zoals het TETRA- project van UHasselt, het Internationale onderzoeksproject RILEM TC 275 en de prenormatieve studie Hygrimpact.

*

Tinne Vangheel is werkzaam in het laboratorium Ruwbouw- en afwerkingsmaterialen van het WTCB.

In deze lezing geeft ze een insteek vanuit het onderzoek - Waar staan wij? Wat gebeurt er in andere landen? -, een insteek vanuit het labo - Wat en hoe meten wij? -, en ook een aantal bouwdetails met aandachtspunten.

foto: WTCB.be

Algemene vergadering van Woonder

Deze lezing is het open sluitstuk van de AV van Woonder cvba. Ben jij ook coöperant? Je ontvangt een aparte uitnodiging. De AV start om 14:00u.

Ben je nog geen coöperant? Sluit je aan!

Inschrijven

Deze lezing kan je gratis bijwonen, maar we hebben graag dat je je inschrijft.

Hier breng je dat in orde.

Ontvangst

Zeer welkom vanaf 16:30u voor niet-coöperanten!

Waar? Woest!

Bij Woest kan je gezellig afspreken. Voor eten en drinken werkt Woest samen met kleine en grote ondernemingen die een verschil kunnen en willen maken.

Achter Woest ligt Watt Factory. Het zaaltje waar wij verzamelen ligt tussen Woest en Watt in.

Bereikbaar?

Woest is bereikbaar op vele wijzen, waaronder met bus 9 vanuit Gent-Sint-Pieters (vraag naar halte Eiland Malem) of met bus 3 die vertrekt aan Gent-Dampoort (naar halte Seghersplein). Plan je busroute hier.

Met plek voor fietsen, maar amper plek voor wagens.

Using Format