Groots wonen in de rij (Kessel-Lo)


Deze donkere, iets te krappe rijwoning voor een gezin van vijf is zo fijn gelegen aan de rand van Leuven en vlakbij het provinciaal domein, dat het gezin van architect Dries Van de Poel besliste om toch niet naar het platteland te trekken en de plek verder te verbouwen tot een buitenhuis in de stad met veel licht en groen.

Door de noordelijke achtergevel uit te bouwen en te buigen naar het zuidoosten vangt die de zon tot ver in de middag. Er komt veel glas zodat je ook aan de eettafel midden in het groen van de tuin zal zitten. Het ochtendterras in de oksel van de versmalde uitbouw vormt een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten.


Terwijl licht in een rijhuis vaak slechts aan twee zijden binnenkomt, stroom het hier binnen langs alle kanten!


Zoveel zin voor natuur en warmte vraagt om natuurlijke, warme bouwmaterialen. Deze aanbouw heeft muren van kalkhennep. Ze zijn zorgvuldig geplaatst in een gebogen bekisting gemaakt door de schrijnwerker. De kalkhennep wordt nog dampopen en luchtdicht verzegeld met lijnolie en kalei.


Nog even en het is klaar. Later meer!


architect: Dries Van de Poel

aannemer: Het Leemniscaat

schrijnwerk: Gebroeders Baert

Using Format