De natuur in huis

Toch een huis van strobalen in Balegem!

Voor Luc en Inge was het niet zo vanzelfsprekend om aan een strobalen huis te beginnen. Was dat wel de juiste keuze? Zouden ze het zelf bouwen? Of net laten bouwen? Ze zagen wel wat hindernissen.

Maar Luc had vroeger in de Steinerschool in Weimar de zalige atmosfeer van een strobalen gebouw gevoeld. Inge kwam ermee in contact via enthousiaste vrienden en collega's. Ze volgden een workshop bij architect Eric Boddaert en bezochten veel huizen tijdens Ecobouwers Opendeur.

En kijk: het werden dan toch strobalen, met volle overtuiging!

Het bouwproject

Dit wordt een huis met één verdiep onder het zadeldak. Slaapkamer en badkamer op het gelijkvloers en boven één polyvalente ruimte voor bureau, logées en kinderen. De nodige leidingen werden voorzien om de ruimte later nog in te delen, als dat nodig zou blijken.

Het huis is eenvoudig zoals het een goed strobalen gebouw betaamt: houtskelet, stro ertussen, traskalkpleister aan de buitenkant en leem vanbinnen. Onder de vloer schelpen, geen beton. Et voilà: une maison!

Veel glas om de omgeving - de tuin en de natuur - binnen te halen, want dat vonden Luc en Inge het allerbelangrijkste. Dakoversteken en zonneluifel om de zon tijdens de zomermaanden buiten te houden.

Op de site stonden al bijgebouwtjes die Luc en Inge gaan opknappen om er bijkeuken, bergruimte en atelier van te maken.

Het ontwerp is van Architectengroep Barchi.

Een huis op een oplegger

De werken gingen net van start. Het huis lag begin juni nog op een oplegger. Na de oogst in augustus komen er strobalen in de wanden.

Wil jij ook leren bouwen met strobalen? De bouwheren stellen hun werf open voor een workshop strobalenbouw op 28 augustus!

Strobalenbouw: energiewinst op vele fronten!

Energiezuinig gebruik

Je ziet het in de grafiek met de voorspelde energieprestatie hiernaast: dit huis zal nagenoeg geen energie nodig hebben voor een comfortabele binnentemperatuur. Het scoort veel beter dan strikt noodzakelijk binnen de huidige regels voor energiezuinig bouwen. Dat is mooi.

Energiezuinig op alle vlakken

Het energieverbruik van een huis vertegenwoordigt maar een deeltje van de energievraag. Grondstoffen worden gedolven, geteeld, gewonnen, ... Onderdelen worden verhit, vermalen, geperst, versneden, ... Bouwmaterialen worden verpakt, getransporteerd, opgeslagen, ... Er wordt mee gebouwd op de werf. Het huis krijgt een inrichting, wordt verbouwd, aangepast, ... Het wordt allemaal ooit afval.

Een huis van strobalen biedt een prima antwoord op veel van deze complexe, vaak energieslurpende praktijken! Of wat dacht je hiervan...:

Strobalenbouw kan CO2-positief

CO2-captatie

Een natuurlijk huis wordt voornamelijk gebouwd met plantaardige materialen (stro, hout, hennep). Planten groeien met CO2 uit de lucht (fotosynthese). Als je bouwt met strobalen, zet je per 100 m2 muur (4,5 ton stro) zo'n 7,29 ton CO2 vast. Die zit niet meer in de lucht.

Alleen al in de strobalen van dit huis zit 8,9 ton CO2 opgeslagen. 

Lage embedded energy

Om een strobalen huis te bouwen, is er ook relatief weinig energie nodig. Balen persen vraagt weinig energie, er is zelfs geen fabriek voor nodig. Strobalenbouw is een low-tech bouwwijze. Je kan bouwstrobalen lokaal vinden, wat een boel transport uitspaart. Ze moeten niet behandeld worden: een goeie baal is vanzelf een bouwstrobaal.

Eenvoudig bouwen

Een strobalen huis kan je erg eenvoudig opbouwen: een muur is dan niet meer dan strobalen tussen een houtstructuur, leem vanbinnen, traskalkpleister vanbuiten, en klaar! Geen platen of folies, geen spouw, weinig lagen. Je hebt ook niet meer nodig voor een goed huis, wel integendeel! Eenvoud werkt hier het best! Weer winst.

Afvalarm bouwen

Je zal je huis zo lang mogelijk willen houden en dat kan ook: zo'n huis gaat erg lang mee. Maar als het dan toch ooit afgebroken wordt, zit je niet met een hoop onhandelbaar afval, maar met grondstoffen voor de natuur: strobalen, hout, leem. Daar kan de natuur weg mee, ook zonder tussenkomst van mensen. Zelfs als niemand er in de toekomst naar omkijkt, brengt dit huis veel minder schade toe aan de omgeving dan de huizen die doorgaans gebouwd worden.

Het bilan: positief!

Zochten we niet naar eenvoudige manieren om CO2 uit de lucht te halen? Waarbij er ook weinig CO2 nodig is voor bouw en bewoning, en zelfs afbraak, anders staan we weer nergens?

Ziezo, hier heb je alvast een deel van de oplossing!

Using Format