Bouwstrobalen

Strobalenbouw is eenvoudig en efficiënt: het is niet meer dan een houtskelet opgevuld met strobalen (en ramen en deuren) afgewerkt met de juist pleisters en een dakbedekking. Klaar! Meer is niet nodig voor een comfortabel en gezond gebouw!

Onze bouwstrobalen zijn met zorg voorbereid zodat ze stevig en duurzaam zijn. Ze zijn niet bewerkt met brandvertragers of wat dan ook, want dat is helemaal niet nodig.

Kwaliteit

Wij verdelen gecertificeerde bouwstrobalen van goede kwaliteit: het stro is van tarwe met lange, stevige halmen, de balen zijn voldoende geperst en droog.

  • 45 * 38 * 70 - 90 cm
  • dichtheid van 80 tot 120 kg/m³
  • vochtgehalte minder dan 20%

Warmtegeleiding

Onze gecertificeerde bouwstrobalen geven je recht op het gebruik van een Lambda-waarde van max. 0,0591 W/mK als je de energieprestatie van je strobalen gebouw berekent of laat berekenen (in de EPB of energieprestatieberekening).

Brandweerstand

We hebben een officieel attest van het ISIB waarin vermeld staat dat de brandweerstand van een strobalen wand, aan beide zijden bepleisterd, niet minder dan 90 minuten zal bedragen conform de Belgische Norm NBN 713.020.

Geluidsisolatie

Wanden in strobalen hebben goede geluidsdempende en geluidsisolerende eigenschappen.

Wil je strobalen die niet gecertificeerd zijn voor de bouwsector gebruiken in je project?

Natuurlijke bouwmaterialen zonder certificaat hebben een generieke Lambda-waarde van 0,08 W/mK. Zo ook de balen van de boer om de hoek. Die balen kunnen technisch even goed zijn, maar meestal stopt een boer er niet zo veel werk in en zijn ze van mindere kwaliteit.

Als het stro niet op het veld gekeerd is, zijn de balen natter en onzuiver. Natte balen zijn zwaar en ruiken muf: ze drogen niet verder in je muur en kunnen problemen geven. Onzuivere balen bevatten onkruid en tarwekorrels: dat kan ongedierte aantrekken. Minder secuur gestockeerde balen zijn vochtiger en behouden hun kwaliteiten niet. Gewone balen zijn vaak te los of te vast geperst, waardoor het moeilijker bouwen is of ze gewoon uit het koord vallen bij gebruik.

Let dus goed op en gebruik je beoordelingsvermogen als je niet-gecertificeerde balen kiest!

Vraag informatie of een offerte

Strobalen tussen houten spanten moeten heel precies passen. Contacteer ons best bij het ontwerp van je houtskelet om de juiste maten te bepalen.

Ben je klaar om strobalen te plaatsen? Vraag ons met het formulier hieronder een offerte voor de levering van bouwstrobalen!

Met deze informatie kunnen wij jou een precieze prijs bezorgen:

  • de bouwplaats
  • de geschatte leverdatum
  • het aantal strobalen of
  • het aantal m2 muur, dak en/of vloer in strobalen
  • de plaatsingswijze (plat of op de kant gelegd)

Werfopstart

Wil je graag begeleid worden bij de plaatsing van de eerste balen? Wij starten de werken samen met jou op en helpen je bouwen volgens de regels van de kunst.

Bestel hier een werfopstart!

Laat je huis bouwen

Wel strobalenbouw, maar toch liever niet zelf aan de slag? Dan kan, en wel hier!

Vraag een offerte of stel een vraag!

Degelijk & eenvoudig

Een strobalen gebouw bestaat uit hout, stro, leem en kalk. Een houtskelet zorgt voor de structuur. Strobalen isoleren de woning in buitenmuren, dak en vloer. Leem als binnenpleister en traskalk aan de buitenwand van de woning beschermen de balen en het huis tegen weersinvloeden.

Meer heb je niet nodig! Platen, folies en extra bewerkingen van de balen maken het gebouw meestal minder efficiënt.

Gezond & comfortabel

Een eenvoudige strobalen woning is op allerlei vlakken het meest aangename bouw- en woonconcept dat vandaag haalbaar is. Zo'n woning is ecologisch, flexibel, sociaal, gezond, kortom: aangepast aan deze tijd en meer dan ooit ook aan de toekomst.

Gaan wonen in een huis van strobalen is vaak letterlijk een verademing.

Echt circulair bouwen!

Een huis van strobalen is  het meest circulaire gebouw dat je kan neerzetten: het kan vanzelf terug naar de biologische kringloop van de natuur. Ook als wij er niet meer zijn om na ons op te ruimen.

Bovendien is het na gebruik vrij eenvoudig terug te brengen tot zijn onderdelen die gerecupereerd kunnen worden.

Using Format