Online basisopleiding natuurlijk bouwen


In vier online modules dompelen we je onder in alle aspecten van natuurlijk bouwen. Na deze  theoretische basis heb je voldoende inzicht om te begrijpen wat een natuurlijk gebouw is en hoe het werkt, wat je ermee kan, welke fysische materiaal- en gebouweigenschappen en bouwprincipes daarachter zitten.

We geven veel brede informatie over algemene bouwprincipes en natuurlijk bouwen, en zoemen in op strobalenbouw en op kalkhennepbouw. Er is ruimte voor je vragen.

Of je nu bouwplannen hebt als bouwheer, architect of aannemer of gewoon een gezonde interesse: als je meer wil weten over natuurlijk bouwen zit je goed! 

Inhoud

MODULE 1: MATERIALEN

Natuurlijk bouwen is eenvoudig, logisch, warm als het koud is, fris bij hitte, gezond voor de bewoners en voor de planeet. Natuurlijke gebouwen zijn op veel vlakken bijzonder efficiënt. We bekijken een heleboel voorbeelden van over de hele wereld en doorheen de tijd. Welke materialen worden gebruikt? Hoe word het gebouw functioneel door het doordacht gebruik van materialen? Waarom word het juist op die manier gebouwd? We eindigen met een introductie over kalk, een heel bijzondere grondstof.

MODULE 2: BOUWFYSICA

Natuurlijke gebouwen hebben bijzonder eigenschappen die ze erg comfortabel, gezond en efficiënt maken. Hoe werkt dat? Welke eigenschappen hebben de materialen en het gebouw om dat mogelijk te maken? Hebben andere gebouwen die eigenschappen dan niet? Deze module gaat over (ge)bouwfysica. We bekijken de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Bath (GB) en lichten een aantal fysische eigenschappen van natuurlijke materialen toe en de consequenties daarvan voor de uitvoering van een gebouw.

MODULE 3: ENERGIE

Als je natuurlijk bouwt kan je erg energie-efficiënt bouwen, zeker als je kijkt naar de hele levensloop van materialen. Voor natuurlijke materialen loopt die van op het veld tot op de composthoop, bij wijze van spreken. Hoe zit het eigenlijk met energie en CO2? Waarop kan iemand die natuurlijk bouwt ook nog letten om de CO2- en energiehuishouding te optimaliseren in een bouwproject?

MODULE 4: ONTWERP EN UITVOERING

De praktijk online: we leggen enkele veelgebruikte bouwpraktijken in strobalen- en kalkhennepbouw uit aan de hand van voorbeelden en tekeningen. We bekijken een boel voorbeelden van gebouwen in werffase en lopen binnen in een paar afgewerkte huizen.

Opleiding 1: vier modules

  • maandag 6 september om 20:00u
  • dinsdag 7 september om 20:00u
  • woensdag 8 september om 20:00u
  • donderdag 9 september om 20:00u

Opleiding 2: vier modules

  • maandag 18 oktober om 20:00u
  • dinsdag 19 oktober om 20:00u
  • woensdag 20 oktober om 20:00u
  • donderdag 21 oktober om 20:00u


Opleiding 1 en opleiding 2 hebben dezelfde inhoud.

Schrijf je in!

Online?

We gaan online en spreken af voor ongeveer anderhalf uur op 4 verschillende dagen. We werken met kleine groepen om een goeie interactie mogelijk te maken. Je leert ook van andere deelnemers. Anderen stellen soms vragen waar jij niet op kwam, maar die je wel boeien. Vanzelfsprekend is dit live!

Je hebt enkel een pc met internetverbinding nodig, een luidspreker of hoofdtelefoon en als je zelf ook iets wil zeggen: een microfoon (je kan ook altijd chatten). Een camera is leuk: dat maakt het persoonlijker. Test alles even op voorhand!

We zullen zelf een half uur voor het begin van de sessie klaarzitten. Als je twijfelt of alles werkt, kan je dan best al inloggen en even testen. Inloggegevens krijg je daags voor de start van jouw opleiding.

Inschrijven

Je kan hier inschrijven. Je inschrijving is definitief na betaling van € 67 op rekening BE69 5230 8080 1378 (Triodos) van Woonder cv. We sturen je de details voor de betaling (met de juiste mededeling) per e-mail. Dat gebeurt vooralsnog niet automatisch, en dus ook niet onmiddellijk, maar wel snel!

Ben je aandeelhouder van Woonder? Dan betaal je slechts € 57. Vermeld je aandeelhoudersnummer bij inschrijving.

Word hier aandeelhouder.

Tot later?

Volg je deze opleiding liever later? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook. Dan blijf je op de hoogte van nieuwe lessen. Of kom af en toe eens kijken op deze pagina!

Liever een workshop?

Tijdens deze online basisopleiding duiken we een stuk dieper in de theorie van natuurlijk bouwen. Je komt nog meer in detail te weten waarom natuurlijk bouwen een goed idee is, hoe het precies werkt, wat de bouwprincipes zijn. We bekijken ook enkele bouwdetails.

Voor de bouwpraktijk ben je beter af met een workshop! Maar waarom zou je beide niet combineren?

Mag het nog persoonlijker?

Wil je jouw eigen project bespreken? Heb je een plan en wil je checken hoe je het best uitwerkt? Heb je andere specifieke vragen over jouw bouwproject? Vraag hier een individuele onlinesessie aan. Dat gesprek kan ook met meerdere deelnemers!

Using Format