Bouwmat van gespleten bamboe

Met matten van gespleten bamboe kan je permanent bekisten en toch een zeer dampopen opbouw van je muren of je dak behouden. Met deze matten kan je ook gemakkelijk kalkhennep binnenwanden plaatsen.

De matten vormen een ideale basis voor leem- of kalkpleister. Je plaatst de binnenzijde of de ruwe zijde van de bamboestengels naar buiten.

De matten zijn gebonden met gegalvaniseerde draad. Je kan ze bevestigen met gegalvaniseerde of inox nieten en draad. Je snijdt ze op maat met een invalzaag en een kniptang.

1 bamboemat:  2*5m = 10 m2

Een dak van kalkhennep

Dwars tegen de dakspanten plaats je voligeplanken. Dwars op de voligeplanken niet je de bamboematten (goed! - niet een inox ijzerdraad mee) vast. Dan vul je het dak met kalkhennep langs de buitenkant.

Je werkt het dak af met een bio-ecologische onderdakplaat en kleidakpannen.

(foto: Architectengroep Barchi)

Hoe bouwen?

Je krijgt natuurlijk bouwen het best in de vingers als je een Woonder-workshop volgt.

Je kan ons contacteren als je vragen hebt over de toepassing van het materiaal.

Buitenmuren van kalkhennep

Ook buitenmuren van kalkhennep kan je bekisten met bamboematten. Als je zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde bamboematten  bevestigt, is de houtstructuur van het gebouw ontdubbeld.

Aan één zijde niet je bamboematten vast op elke balk. Zorg dat losse uiteinden van de mat aan de binnenkant zitten. Aan de andere zijde van de binnenmuur niet je de mat geleidelijk aan omhoog terwijl je de muur vult met kalkhennep en licht afdrukt.

Je kan er ook voor kiezen om slechts aan één zijde bamboematten te gebruiken. Aan de andere zijde werk je met een bekistingsplaat en afstandhouders.

Binnenwanden in kalkhennep

Met -bijvoorbeeld- cls-balkjes van 90*38 mm HOH 400-500 mm maak je een structuur voor binnenwanden. Aan één zijde niet je bamboematten vast op elke balk. Zorg dat losse uiteinden van de mat aan de binnenkant zitten. Aan de andere zijde van de binnenmuur niet je de mat geleidelijk aan omhoog terwijl je de muur vult met kalkhennep en licht afdrukt.

Op deze manier kan je met kalkhennep toch dunne muren maken.


Laat je huis bouwen

Wel bouwen met kalkhennep, maar toch liever niet zelf aan de slag? Dan kan, en wel zo!

Vraag een offerte of stel een vraag!

Using Format