Kalkhennep

Van kalkhennep bouwen we stevige muren die goed isoleren . In combinatie met dampopen afwerkingsmaterialen aan binnen- en buitenzijde krijg je een ‘ademende’ en vochtresistente wandopbouw met een gunstige CO2-balans en goede hygrothermische eigenschappen. Hennep zorgt voor een isolerende wapening, kalk is het bindmiddel. Voor een homogene menging, een betere kleefkracht en een sneller verhardingsproces voegen we een 100% natuurlijk additief toe.

Afwerking

Aan de buitenkant van een gebouw werken we kalkhennep af met kalkpleister of kalei, vanbinnen gebruiken we kalk- of leempleister. Werk steeds af met natuurlijke en zeer dampopen materialen: vermijd synthetische of cementhoudende bestanddelen, hydrofuges, plaatmaterialen en folies! Beplanking kan als je een geventileerde spouw voorziet.

Uiteindelijk moet de afwerkingslaag erg dampopen, maar ook meer capillair actief zijn dan de kalkhennep binnenin, zodat waterdamp doorheen de wand naar buiten gepompt wordt en nergens lang condenseert waardoor vocht zich gaan ophopen. Met pleister of kalei op basis van zuivere kalk (geen gips) zijn ideaal en leveren een wand op die goed werkt. Die écht werkt!

Een gebouw van kalkhennep is comfortabel en gezond: het heeft heel veel positieve impact op je huis en op jou als bewoner. Bovendien heeft het bijzonder weinig negatieve impact op de omgeving. Winst op alle fronten.

Nieuwbouw met kalkhennep

Kalkhennep leent zich perfect voor nieuwbouw. Een houtskelet zorgt voor structuur, kalkhennep zorgt voor een gezonde isolatie en werkt als een huid. Meer heb je niet nodig om een volledige muur te bouwen! Het materiaal heeft van nature een erg stabiliserende werking op je binnenklimaat: vochtgehalte en temperatuur blijven in een gebouw van kalkhennep zo goed als constant. Je woning is vanzelf gezond en comfortabel. De eenvoudige opbouw zorgt ervoor dat je gebouw haalbaar, stevig en echt ecologisch is.

Renovatie en monumenten

Er bestaat geen beter bouwmateriaal om een bestaande woning aan de binnenkant na te isoleren dan kalkhennep! Aangemaakt op de werf en vers gestort of gespoten heeft het materiaal zijn volle bindkracht en sluit het perfect aan op de bestaande muur in een naadloze laag. Samen met de bestaande bakstenen muur vormt het een klimaatregelende buitenschil. Dat voel je in je huis! Dat is comfort!

Met kalkhennep maak je er een oude, vochtige woning weer gezond. Onderkappen en injecteren worden zo verleden tijd. Schelpen helpen om de buitenmuren verder droog te houden.

Efficiënte eenvoud voor een comfortabele woning

Kalkhennep isoleert, maar doet zo veel meer! Het optimaliseert de vochthuishouding in je muur en de binnenlucht van je gebouw. Je muren werken als een huid. In één eenvoudige laag.

Kalkhennep is op zijn best aan de binnenkant van een buitenmuur in één eenvoudige laag onmiddellijk tegen de buitenwand. Het materiaal is bijzonder vochtregelend en dampopen. Vocht condenseert niet op koudere vlakken zoals waar de buitenwand binnenwanden, plafonds of vloeren raakt, of waar buitenschrijnwerk of houten balken in de muur koudebruggen vormen. Renoveren wordt een pak eenvoudiger met dit efficiënte, vergevingsgezinde bouwmateriaal!

Dampopen en capillair actief

Je past kalkhennep erg dampopen toe: het bouwmateriaal is capillair actief en werkt het best samen met andere materialen die deze eigenschap ondersteunen. Waterdamp (en sommige VOC's) wordt doorheen de wand afgevoerd naar de buitenlucht. Platen of folies blokkeren dat proces. Natuurlijke kalkpleister is een perfecte afwerking, leem kan je ook gebruiken. Contacteer ons voor advies over een goede opbouw met kalkhennep of volg een opleiding natuurlijk bouwen!

 Contacteer ons voor een persoonlijk ontwerpadvies.

 • wandopbouw in houtskeletbouw
 • na-isolatie van een bestaande muur (binnen- of buitenkant)
 • na-isolatie van een monument of waardevolle gevel
 • dakisolatie
 • drukvaste vloerisolatie
 • vloerisolatie tussen houten roostering
 • restauratie van oud vakwerk

Storten? Of spuiten!!

Je kan kalkhennep storten tussen een bekisting of tussen een bekisting en een bestaande muur. Zo krijg je een stevige monolithische wand van vers gemengde dus goed gebonden kalkhennep. Je kan een bekistingsplaat gebruiken, of je kan permanent bekisten met bamboematten.

Kalkhennep kan je ook laten spuiten. Dat gaat veel sneller wat het goedkoper maakt en levert net zo goed een stevige wand op! De samenstelling en de densiteit van de kalkhennep is dezelfde.

Lees hier meer over kalkhennep spuiten!

Vraag een offerte of stel een vraag!

Hennepscheven

Hennep groeit snel en wordt geteeld in een gezonde landbouw.

Het kan veel CO2 opnemen meer dan 1,5 keer zijn eigen gewacht.

Alles aan de plant is bruikbaar.

De fysische eigenschappen van het materiaal zijn overtuigend:

 • lage hygrothermische densiteit (0,11 kg/dm3)
 • Lambda-waarde: 0,048 W/mK
 • latente warmtecapaciteit
 • hoge treksterkte

Zijn latente warmtecapaciteit werkt energiebesparend.

We verkopen bouwhennepscheven in balen van 15 kg, verpakt in folie.

Droog bewaren.


Hoe bouwen?

Je krijgt bouwen met kalkhennep het best in de vingers als je een Woonder-workshop volgt.

Bij levering sturen we ook een beknopte handleiding mee met het recept en enkele meng- en bouwvoorschriften. Je kan ons contacteren als je tijdens de werken vragen hebt over de toepassing van het materiaal.

Hydraatkalk

Kalk heeft een grote bindkracht.

Het heeft de vereiste hydroscopische eigenschappen die de vochtmigratie regelen.

Kalk heeft een hoge thermische capaciteit.

Kalk heeft een hoge weerstand, bijvoorbeeld tegen weersinvloeden.

Hydraatkalk scoort van alle kalksoorten het vaakst uitmuntend op bovenstaande parameters en ondersteunt de werking van de hennepscheven voor het binnenklimaat van je woning perfect.

De hydraatkalk waarvoor wij kiezen heeft een bijzonder hoge zuiverheid van 97% en een erg fijne granulometrie. Het is de meest ecologische kalk die tegelijk het meest impact heeft op het comfortgevoel in huis en op de energieprestaties van je gebouw.

We verkopen S97 van Carmeuse, verpakt in zakken van 25 kg.

Droog bewaren en zo snel mogelijk verwerken.Werfopstart

Wil je graag begeleid worden bij de plaatsing van de eerste kalkhennep? Wij starten de werken samen met jou op en helpen je bouwen volgens de regels van de kunst.

Bestel hier een werfopstart!

Laat je huis bouwen

Wel bouwen met kalkhennep, maar toch liever niet zelf aan de slag? Dan kan, en wel zo!

Natuurlijk additief

Voor een betere kleefkracht en een sneller verhardingsproces van kalkhennep voegen we een 100% natuurlijk additief toe. Het zorgt ervoor dat de kalkhennep beter mengt, dat we sneller kunnen werken (je neemt de bekisting onmiddellijk weg) en dat de muur sneller uitdroogt.

Samenstelling

Het additief is samengesteld uit uitsluitend natuurlijke mineralen, voornamelijk tras, kaolin en ardoise. Tras is een fijngemalen tufsteen, kaolin is pijpaarde of porseleinaarde (een zéér fijne kleisoort) en ardoise is gemalen leisteen. De juiste combinatie geeft aan hydraatkalk een licht hydraulisch effect, zonder afbreuk te doen aan de bijzondere eigenschappen van de hydraatkalk. Die blijft zijn ultra-fijnporige structuur behouden, zodat de vochtregulerende en droogmakende eigenschappen niet verloren gaan. Dit is te danken aan de uitgelezen kwaliteit en zuiverheid van de gekozen ingrediënten, waarbij de uitzonderlijke fijnheid een van de belangrijkste eigenschappen is.

Het spreekt vanzelf dat dit product absoluut geen bewaarmiddelen of enige andere hulpstoffen bevat. Het is volledig vrij van cement en ook van klinker (een van de grondstoffen van cement) en andere gelijkaardige, bewerkte grondstoffen.

Gebruik

Wij adviseren om minimum 3 kilo additief te voegen bij 25 kg hydraatkalk. Meer dan 50% additief toevoegen, is overbodig.
Geen van de gebruikte grondstoffen is schadelijk.

We leveren het product in plastic zakken van 25 kg of in papieren zakken van 3 kg.

Droog bewaren.

Using Format