Woonder-Kalkhennep

Van kalkhennep bouwen we stevige muren die goed isoleren. In combinatie met dampopen afwerkingsmaterialen aan binnen- en buitenzijde krijg je een ‘ademende’ en vochtresistente wandopbouw met een gunstige CO2-balans en goede hygrothermische eigenschappen. Hennep zorgt voor een isolerende wapening, kalk is het bindmiddel. Voor een homogene menging, een betere kleefkracht en een sneller verhardingsproces voegen we een 100% natuurlijk additief toe.

Kalkhennep isoleert, maar doet zo veel meer! Het optimaliseert de vochthuishouding in je muur en de binnenlucht van je gebouw. Je muren werken als een huid. In één eenvoudige monolitische gebonden laag.

Technische gegevens

 

Kwaliteit

Woonder-kalkhennep is een zeer doordacht en beproefd product. Deze samenstelling en bouwwijze komt voort uit onze droom om een kalkhennepmengsel aan te bieden dat optimaal vochtregulerend en temperatuurstabiliserend werkt.

Wij verdelen de materialen voor de bereiding van een optimale kalkhennep: hennepscheven, hydraatkalk en ons mineraal additief. Alle grondstoffen zijn volledig natuurlijk, lokaal en weinig bewerkt. Water nog toe te voegen.

Wij selecteerden deze kalkhennep omdat die optimaal het binnenklimaat van jouw gebouw stabiliseert en omdat je er misschien wel een netto positieve klimaatimpact mee realiseert over de hele lijn.

Warmtegeleiding

Voor EPB ingave kan u Lambda-waarde 0,08 W/mK gebruiken. Contacteer ons voor meer informatie hieromtrent. De werking van kalkhennep is zoveel meer dan dit getal. Wij werken aan een EPBD (in aanvraag).

Brandweerstand

In combinatie met kalkpleister hebben we een REI60 attest. Neem contact met ons op voor specificaties of vragen. Kalkhennep brandt niet.

Geluidsisolatie

Wanden uit kalkhennep verminderen sterk doorgangsgeluiden mits

Afwerking

Aan de buitenkant van een gebouw werken we kalkhennep af met kalkpleister of kalei, binnen gebruiken we kalk- of leempleister. Werk steeds af met natuurlijke en zeer dampopen materialen: vermijd synthetische of cementhoudende bestanddelen, hydrofuges, plaatmaterialen en folies! Beplanking kan als je een geventileerde spouw voorziet.

Uiteindelijk moet de afwerkingslaag erg dampopen, maar ook meer capillair actief zijn dan de kalkhennep binnenin, zodat waterdamp doorheen de wand naar buiten gepompt wordt en nergens lang condenseert waardoor vocht zich kan ophopen. Met pleister of kalei op basis van zuivere kalk (geen gips) zijn ideaal en leveren een wand op die goed werkt. Die écht werkt!

Een gebouw van kalkhennep is comfortabel en gezond: het heeft heel veel positieve impact op je huis en op jou als bewoner. Bovendien heeft het bijzonder weinig negatieve impact op de omgeving. Winst op alle fronten.

Dampopen en capillair actief

Je past kalkhennep erg dampopen toe: het bouwmateriaal is capillair actief en werkt het best samen met andere materialen die deze eigenschap ondersteunen. Waterdamp (en sommige VOC's) wordt doorheen de wand afgevoerd naar de buitenlucht. Platen of folies blokkeren dat proces. Natuurlijke kalkpleister is een perfecte afwerking, leem kan je ook gebruiken. Contacteer ons voor ontwerpadvies over een goede opbouw met kalkhennep of volg een opleiding natuurlijk bouwen!

  • wandopbouw in houtskeletbouw

  • na-isolatie van een bestaande muur (binnen- of buitenkant)

  • na-isolatie van een monument of waardevolle gevel

  • dakisolatie

  • drukvaste vloerisolatie

  • vloerisolatie tussen houten roostering

  • restauratie van oud vakwerk

Woonder-kalkhennep bestaat uit drie hoofdbestanddelen:

Hennepscheven

Hennep groeit snel en wordt geteeld in een gezonde landbouw. Het kan veel CO2 opnemen: meer dan 1,5 keer zijn eigen gewicht. Alles aan de plant is bruikbaar voor verwerking.

De fysische eigenschappen van het materiaal zijn overtuigend:

  • lage hygrothermische densiteit (0,11 kg/dm3)

  • Lambda-waarde: 0,048 W/mK

  • latente warmtecapaciteit

  • hoge treksterkte

Zijn latente warmtecapaciteit werkt energiebesparend.

We verkopen bouwhennepscheven in balen van 15 kg, compact verpakt in folie.

Droog bewaren.

Hydraatkalk

Kalk heeft een grote bindkracht. Het heeft de vereiste hydroscopische eigenschappen die de vochtmigratie regelen in de gebouwschil. Kalk heeft een hoge thermische capaciteit en een hoge weerstand, bijvoorbeeld tegen weersinvloeden.

Hydraatkalk scoort van alle kalksoorten het vaakst uitmuntend op bovenstaande parameters en ondersteunt de werking van de hennepscheven voor het binnenklimaat van je woning perfect.

De hydraatkalk waarvoor wij kiezen heeft een bijzonder hoge zuiverheid van 97% en een erg fijne granulometrie. Het is de meest ecologische kalk die tegelijk het meest impact heeft op het comfortgevoel in huis en op de energieprestaties van je gebouw.

In België kunnen we uitstekende hydraatkalk winnen. We verkopen S97 van Carmeuse, verpakt in zakken van 25 kg.

Droog bewaren en zo snel mogelijk verwerken.

Natuurlijk additief

Voor een betere kleefkracht en een sneller verhardingsproces van kalkhennep voegen we een 100% natuurlijk additief toe. Het zorgt ervoor dat de kalkhennep beter mengt, dat we sneller kunnen werken (je neemt de bekisting onmiddellijk weg) en dat de muur sneller uitdroogt.

Samenstelling

Het additief is samengesteld uit uitsluitend natuurlijke mineralen, voornamelijk tras, kaolin en ardoise. Tras is een fijngemalen tufsteen, kaolin is pijpaarde of porseleinaarde (een zéér fijne kleisoort) en ardoise is gemalen leisteen. De juiste combinatie geeft aan hydraatkalk een licht hydraulisch effect, zonder afbreuk te doen aan de bijzondere eigenschappen van de hydraatkalk. Die blijft zijn ultra-fijnporige structuur behouden, zodat de vochtregulerende en droogmakende eigenschappen niet verloren gaan. Dit is te danken aan de uitgelezen kwaliteit en zuiverheid van de gekozen ingrediënten, waarbij de uitzonderlijke fijnheid een van de belangrijkste eigenschappen is.

Het spreekt vanzelf dat dit product absoluut geen bewaarmiddelen of enige andere hulpstoffen bevat. Het is volledig vrij van cement en ook van klinker (een van de grondstoffen van cement) en andere gelijkaardige, bewerkte grondstoffen.

Gebruik

Wij adviseren om minimum 3 kilo additief te voegen bij 25 kg hydraatkalk. Meer dan 50% additief toevoegen, is overbodig.
Geen van de gebruikte grondstoffen is schadelijk.

We leveren het product in papieren zakken van 24 kg, goed voor 8 zakken hydraatkalk.

Droog bewaren.

Storten? Of spuiten!

Je kan kalkhennep storten tussen een bekisting of tussen een bekisting en een bestaande muur. Zo krijg je een stevige monolithische wand van vers gemengde en dus goed gebonden kalkhennep. Je kan een bekistingsplaat gebruiken, of je kan permanent bekisten met bamboematten.

Kalkhennep kan je ook laten spuiten. Dat gaat veel sneller wat het goedkoper maakt en levert net zo goed een stevige wand op! De samenstelling en de densiteit van de kalkhennep is dezelfde.

Nieuwbouw met kalkhennep

Kalkhennep leent zich perfect voor nieuwbouw. Een houtskelet zorgt voor structuur, kalkhennep zorgt voor een gezonde isolatie en werkt als een huid. Meer heb je niet nodig om een volledige muur te bouwen! Het materiaal heeft van nature een erg stabiliserende werking op je binnenklimaat: vochtgehalte en temperatuur blijven in een gebouw van kalkhennep zo goed als constant. Je woning is vanzelf gezond en comfortabel. De eenvoudige opbouw zorgt ervoor dat je gebouw haalbaar, stevig en écht ecologisch is.

Renovatie met kalkhennep

Er bestaat geen beter bouwmateriaal om een bestaande woning aan de binnenkant na te isoleren dan kalkhennep! Aangemaakt op de werf en vers gestort of gespoten heeft het materiaal zijn volle bindkracht en sluit het perfect aan op de bestaande muur in een naadloze laag. Samen met de bestaande bakstenen muur vormt het een klimaatregelende buitenschil. Dat voel je in je huis! Dat is comfort!

Met kalkhennep maak je er een oude, vochtige woning weer gezond. Onderkappen en injecteren worden zo verleden tijd. Schelpen helpen om de buitenmuren verder droog te houden.

Kalkhennep is op zijn best aan de binnenkant van een buitenmuur in één eenvoudige laag onmiddellijk tegen de buitenwand. Het materiaal is bijzonder vochtregelend en dampopen. Vocht condenseert niet op koudere vlakken zoals waar de buitenwand binnenwanden, plafonds of vloeren raakt, of waar buitenschrijnwerk of houten balken in de muur koudebruggen vormen. Renoveren wordt een pak eenvoudiger met dit efficiënte, vergevingsgezinde bouwmateriaal!

Vraag een offerte of stel een vraag!

Strobalen tussen houten spanten moeten heel precies passen. Contacteer ons best bij het ontwerp van je houtskelet om de juiste maten te bepalen. Ben je klaar om strobalen te plaatsen? Vraag ons met het formulier hieronder een offerte voor de levering van bouwstrobalen!

Met deze informatie kunnen wij jou een precieze prijs bezorgen:

  • de bouwplaats

  • de geschatte leverdatum

  • het aantal strobalen of

  • het aantal vierkante meter muur, dak en/of vloer in strobalen

  • de plaatsingswijze (plat of op de kant gelegd)

 Verdeelpunten