Terug naar alle evenementen

Workshop bouwen met kalkhennep

Erfgoed renoveren met kalkhennep

Natuurpunt verbouwt het cultuurhistorisch waardevolle De Bierhoeve in Tessenderlo. Wij mogen ook een dagje komen bouwen, met jullie!

Door kalkhennep aan de binnenkant van de buitenmuren te plaatsen, maak je een oud gebouw op een zeer eenvoudige wijze comfortabel. De kalkhennep isoleert het gebouw en stabiliseert het vochtgehalte van de binnenlucht met respect voor de oude constructie. Het is dus ook zeer geschikt voor erfgoed!

Het is zeer haalbaar om kalkhennep te plaatsen. Je moet enkel goed weten hoe het moet. Dat leren wij jou hier!

Natuurpunt Tessenderlo bouwt met Het Leemniscaat. Het Leemniscaat begeleidt mee de workshop. Deze renovatie is een project van Architecten Atelier Archi4.

Op één dag leer je bouwen met kalkhennep. Je kan doorheen de dag al je vragen stellen. De andere deelnemers stellen vaak de vragen waaraan je zelf nog niet dacht, maar die je wel wil weten.

Dit is geen workshop zoals we die vroeger organiseerden met een halve dag theorie en dan nog wat praktijk. We merkten dat een dag te kort is voor zowel theorie als praktijk, dus we hebben ze ontkoppeld.

De deelnemers vormen doorgaans een diverse groep die met verschillende invalshoeken zoals architecten, aannemers, bouwheren, zelfbouwers, maar ook gewoon uit interesse en leergierigheid de workshop volgen.

We plaatsen kalkhennep aan de binnenkant van de buitenwanden van de hoeve. Je leert wat je nodig hebt op de werf, welke grondstoffen je best gebruikt, hoe je ze mengt, hoe je ze plaatst, hoe je ze afwerkt en hoe je ze herstelt. Je krijgt tips om efficiënt te bouwen.

Hier bouwen we met de meest low-impact kalkhennep: in situ aangemaakt en gestort, zo is er geen fabriek nodig en kan het transport efficiënter. Bij dit project gaat de kalkhennep zichtbaar blijven. De opdrachtgever heeft een behandeling met lijnolie gevraagd.

Lesgevers: Adriaan van der Hallen (Het Leemniscaat) en Hilde Vanwildemeersch (Woonder)

Voor architecten, aannemers, gepassioneerde (ver)bouwers, gemeenten, boeren, natuurliefhebbers, enz.

We voorzien een licht middagmaal. Maaltijden en hapjes zijn vegetarisch en/of vegan.

Prijs: € 230

Ben je coöperant bij Woonder? Of word je het vandaag nog? Dan betaal je € 210.

Deze prijzen zijn inclusief 21% btw voor particulieren en exclusief 21% btw voor professionelen. Ten laatste enkele dagen na inschrijving ontvang je een factuur.

Klik hier om je in te schrijven!

Vorige
Vorige
22 februari

Basis natuurlijk bouwen: bouwen met natuurlijke intelligentie

Volgende
Volgende
29 februari

Basis natuurlijk bouwen: materialen en materiaaleigenschappen